شوره سر
شوره سر یا سبوره با پوستهریزی پوست سر مشخص میشود که همراه با خارش و گاهی اوقات همراه با قرمزی و دلمه میباشد.پوستههای سفید رنگ در لابلای موها كه گاهی روی شانهها ریخته و از نظر زیبائی و اجتماعی ناخوشایند است. شوره سر نوع خفیف درماتیت سبوروئیک میباشد. درماتیت سبوروئیک یا درماتیت شورهای به ضایعات قرمز و پوستهدار پوست که با تولید سبوره (پوستههای چرب یا خشک سفید رنگ) و خارش همراه است، گفته میشود. این بیماری مسری نیست.
شوره سرچگونه بوجود میآید؟
علت شوره سر-پوست سر بطور طبیعی در اثر لایه لایه شدن طبقه شاخی آن لایههای شاخی قدیمی را ازدست داده و لایههای جدید جایگزین میگردند. درحالت عادی این سلولها ظرف 30 – 20 روز مراحل رشد خود را طیكرده و از سطح پوست به صورت سلولهای مرده به بیرون ریخته میشوند. درصورتیكه این روندبه شكل غیرعادی تسریع گردد، تعداد سلولهای مرده افزایش یافته و همراه باچربی و ترشحات دیگر پوست تشكیل «شوره سر» را میدهند. شوره سر به حدی شایع است که برخی متخصصان آن را امری طبیعی میدانند.پس شوره سر در اثر جدا شدن سلولهای خارجی پوست سر به وجود میآید و باید نسبت به درمان عارضه شوره سر اقدام کرد.
چه عواملی در بروز شوره سر دخیل هستند؟
یکی از عوامل موثر در بروز شوره سر مشكلات گوارشی مثل چاقی زیاد، یبوست وعدم هضم غذا است.
عدم داشتن تغذیه صحیح و کمبودهای تغذیهای (کمبود ویتامین ها و…) از دیگر عوامل موثر در بروز شوره سر است
خستگیهای بیش از حد روزانه
کمبود خواب
استرسهای روحی و اختلالات عاطفی
عامل توارث
اختلالات هورمونی (به خصوص آندروژنها )
هوای سرد و خشک
واکنش های آلرژيک
گرمای بيش از اندازه
استفاده از کلاههای تنگ و چسبان
پوست چرب، تعریق زیاد نیز در بروز شوره سر موثر است
مصرف بیرویه مواد آرایشی مو و عدم رعایت نظافت مو (شامپو نزدن مرتب یا استفاده از شامپوی نامناسب، عدم شستوشوی کافی سر متعاقب استفاده از شامپو و یا باقی ماندن بقایای صابون در پوست سر) نیز از عوامل دیگر موثر در بروز شوره سر است.
آسیبهائی كه به پوست سر وارد میشود مثل سشوار زدن و فرمو بیش ازحد، بابلیس، رنگ كردن و مش زدن مكرر مو.
از عوامل دیگر موثر در بروز شوره سر مصرف برخی داروها مثل سایمتیدین، كلرپرومازین و داروهای ضدفشارخون بالا است
همچنین شوره ممکن است علت میکروارگانیسمی و نیز قارچی داشته باشد (Pityrosporum Ovale، «مالاسزیا وستریکتا» و «مالاسزیا گلوبوسا». )
انواع شوره سر
شوره سر به دو فرم دیده میشود:
1- شوره سر خشك :كه دراین حالت پوستهها به سرنچسبیده و بصورت پوستههای نازك با ظاهر پودری خاكستری روی سر، شانهها و اطراف گردن دیده می شوند و ظاهر بسیار زشت وزنندهای بوجود میآورند.در این نوع شوره سر خارش هم وجوددارد. شوره خفیف بسیارشایع بوده بطوری که برخی ازمتخصصین وجود آن راطبیعی تلقی میکنند.
2- شوره چرب : كه درآن پوستهها بزرگتر و چرب بوده و لذا به هم چسبیده و نمیریزند بلكه یك حالت متراكم وچرب درپوست سربوجود می آورندكه بیمار را بسیار ناراحت میكند. اغلب اوقات خارش هم وجوددارد.
پیشگیری از بروز شوره سر
پیشگیری از بروز شوره سر-نمیتوان از شوره سر پیشگیری قطعی بعمل آورد. اما برای به حداقل رساندن شدت یا دفعات شعلهور شدن بیماری شوره سر میتوانیم از روشهای زیر استفاده کنیم.
1- اگر پوست سر خارش زيادی داشت، هرگز آنرا با ناخن نخارانيد چرا که اين کار ممکن است باعث ايجاد عفونت گردد؛ در عوض از نوک انگشتان برای اين کار استفاده کنيد.
2-روزهايی که هوا خيلی سرد، بادی، و يا آفتابی شديد است، اگر می خواهيد برای مدت زمان طولانی در فضای آزاد باقی بمانيد، کلاه نرم و راحتی به سر بگذاريد.
3-در محلی که هستيد از يک مرطوب کننده هوا استفاده کنيد تا هوا مرطوب شود.
4- مصرف رنگ مو و محصولات حالت دنده مو که در آنها الکل به کار رفته است را محدود کنيد چرا که مصرف الکل سبب خشک شدن موها می شود.
5-به اندازه کافی از ويتامينها به خصوص گروه B در رژيم غذايی خود استفاده کنيد.اين ويتامين از بروز شوره سر جلوگيری میکند.
6 – برس زدن مرتب موها در درمان شوره سر اهمیت زیادی دارد زیرا سبب میشود که جریان خون سریعتر شود و سلولها تغذیه شوند.هر شب پیش از رفتن به رختخواب با یک برس مویی، موهای خود را از جهات مختلف برس بزنید،به طوری که در حدود صدبار برس روی سرتان حرکت کند و در تمام نقاط خون را به جریان بیندازد. شانه کردن مرتب موها بویژه در هوای آزاد و تمیز تاثیر بسیاری در درمان شوره سر دارد. زیرا این کار موجب افزایش جریان خون و سلولهای بافت پوست سر میشود. همچنین میتوانیدبرای افزايش گردش خون در سر، پوست آنرا با نوک انگشتان خود به صورت دايره ای ماساژ دهيد.
7 -اگر ميزان شوره سر زياد نيست و در حد متوسط قرار دارد، می توانيد روزی یک بار موهای خود را با شامپوی معمولی بشوييد. با اين کار تقريباً تمام شوره سر از بين خواهند رفت. سعی کنيد از شامپوهای معمولی و یا شامپو بچه استفاده کنيد. شامپوهايی که قدرت پاک کنندگی بالايی دارند، پوست سر را خشک کرده و موجب می شوند که ميزان شوره سر بيشتر شود.
8 –رعایت رژیم غذایی:درصورتی که شوره سر در اثر بدغذایی باشد رژیم غذایی مناسب برای آن توصیه میشود.پرهیز از خوردن چربیهای حیوانی، پرهیز از زیادهروی در مصرف شیرینیها ، شکلات ، آجیل ، غذاهای سرخ شده و پر ادویه و غذاهایی که روی آنها فرایندهایی انجام گرفته مثل انواع کنسروها و قهوه غلیظ سلامت را به موها باز میگرداند. خوردن سبزیها و میوهها و مواد پروتئیندار به مقدار فراوان برای درمان شوره سر توصیه میشود. غذاهایی که ویتامینهای A ، E ، B و پروتئین به حد کافی دارند، از شوره سر جلوگیری میکنند.
درمان شوره سر(راههای درمان شوره سر)
الف- درمان سنتی شوره سر: درمانهای مختلفی توصیه شده است که موثرین آنها شامل موارد ذیل میباشد :
شب هنگام، دو قاشق غذاخوری پودر تخم شنبلیله را درآب خیس کرده و صبح روز بعد آنرا به تمام کف سر بمالید و پس از نیم ساعت میتوانید آنرا بشویید.
روش دیگر درمان شوره سر ،استفاده از آب تازه لیمو ترش است که بعد از آخرین شستشو سر و آبکشی، یک قاشق غذاخوری از آنرا به کف سر بمالید.
استفاده از چغندر به خصوص نوع سفید رنگ آن، به نحوی که پس از جوشاندن مقداری از چغندر در آب و پس از صافی نمودن جوشانده هرشب سر را با آن ماساژ دهید.
درمان طبیعی دیگر برای شوره سر سرکه سیب است. برای معالجه موهایتان را باسرکه سیب ماساژ دهید.اسیدهای طبیعی،سلولهای مرده را از سر جدا میکند. پس از چند دقیقه سرتان را با شامپو بشوئید.
ب-درمان طبی شوره سر: برای رفع شوره مختصر سر میتوانید از شامپوهای طبی ضدشوره از جمله سلنیوم سولفید، کتوکونازول، پیریتنیوم زینک (پریتیون روی) و انواع شامپوهای پلیتار و شامپوهای آنتی سپتیک مانند شامپو ستاولون و نیز لوسیونهای نرمکننده پوست استفاده کنید.
به زبان ساده، شوره، قطعات مرده پوست سر است که مکرّراً ریزش می کند. بسیاری از افراد در دوره های مختلف زندگی – و به ویژه در دوران بلوغ، نوجوانی و اوایل جوانی – به این مشکل مبتلا می شوند. خارش مکرّر سر که اغلب در همراهی با شوره سر دیده می شود؛ منظره نازیبای پوسته های کرم رنگ روی سرشانه ها و اطراف گوش ها و بالش ها و … خاطره ناخوشایند بسیاری از ما از این مشکل است که مراجعات مکرّر و اغلب بی حاصل پزشکی و هزینه سنگین و بی نتیجه، آن را کامل می کنند.
گاهی پوست نقاطی مثل اطراف گوش نسبت به این شوره ها حسّاس است و قرمزی و خارش و التهاب این نواحی به تابلوی بیماری افزوده می شود. گاهی هم خود پوست سر دچار التهاب و قرمزی و خارش شدید است که با اندک تحریک یا برس زدن، دچار خونریزی می شود و بیمار را به درد سر مضاعفی مبتلا می کند.
علل ایجاد کننده شوره سر از منظر طبّ جدید
شاید مهمترین تیوری مطرح شده در مورد علّت ایجادکننده شوره سر در طبّ جدید آن است که نوعی قارچ به نام «مالاسزیا گلوبوسا» که روی پوست سر زندگی می کند باعث ایجاد این مشکل است. امّا با توجّه به این که این قارچ روی پوست سر همه ما وجود دارد لابد علّتی باعث می شود که فقط بعضی از ما، آن هم در دوره های خاصّی از زندگی دچار مشکل شویم. علّت های احتمالی که برای این قضیه شمرده شده اند عبارتند از:
عدم تعادل هورمونی؛ تعرق بیش از اندازه؛ واکنش های آلرژیک؛ بهداشت ناکافی؛ تغذیه و سطح سلامت ضعیف؛ کمبود خواب؛ ارث؛ شستن و خشک کردن نادرست موها؛ استفاده از کلاه های تنگ و چسبان؛ استفاده مکرر از محصولات آرایشی مو (مانند: ژل، موس، رنگ مو، فر)؛ هوای سرد؛ آب و هوای خشک؛ گرمای بیش از اندازه و ….
نکته: هر چند اعتقاد بر این است که شوره به دلیل خشکی پوست سر ایجاد می شود، اما بسیاری از افرادی که موهای چرب دارند نیز دچار این عارضه می شوند.
به این جمله دقّت کنید: «متاسّفانه هیچ گونه درمان قطعی برای از بین بردن شوره وجود ندارد؛ شوره سر ممکن است با استفاده از نوعی داروی خاص برای مدتی قطع شود اما مجدّدا شروع می شود.»
این خلاصه آن چیزی است که طبّ جدید در مورد درمان شوره بیان می دارد. پس از این جمله ناامید کننده؛ درمان های کم تاثیر و موقّتی هم برای این مشکل بیان می شوند تا بیماری تنها «تحت کنترل» بماند تا وقتی که اوضاع خودش رو به راه شود؛ از جمله:
روزی ۲ بار موها را با شامپوی معمولی بشویید. برای این کار از شامپوی قوی استفاده نکنید که پوست را خشک و شوره را زیاد می کند.
اگر با اقدام فوق به نتیجه ای نرسیدید به سراغ شامپوهای ضدّ شوره بروید. روش انتخاب شامپوی ضدّ شوره هم عمدتاً بر اساس آزمون و خطاست یعنی آن قدر شامپوی خود را عوض می کنید تا یکی از آنها به سر شما بسازد! شامپوی ضدّ شوره هم روزی ۲ بار استفاده می شود و البتّه این شامپوی که به شما ساخته را نیز بهتر است بعد از مدّتی عوض کنید و به سراغ شامپوی دیگری بروید تا پوستتان به آن عادت نکند.
اگر تا اینجا به نتیجه خاصّی نرسیده اید می توانید یک نوبت از پزشک محترم متخصّص پوست بگیرید و وارد مرحله دشوار بعدی شوید.
اگر شما روزی ۲ بار بخواهید با آب خالی هم پوست سر خود را بشویید، موهایتان ممکن است به تدریج دچار مشکلات عدیده ای مثل خشکی، ریزش و امثال آنها شوند چه برسد که این کار را با یک شامپوی مملوّ از موادّ شیمیایی مختلف انجام دهید؛ بنابراین اساساً این گونه درمان ها را نمی توان درمانی منطقی دانست.
علاوه بر تمام موادّ شیمیایی تحریک کننده و مضرّ موجود در همه شامپوها – که باعث شده است اساساً از نظر ما استفاده از هر شامپویی با هر فرمولاسیونی برای موها نامطلوب باشد – بسیاری از شامپوهای ضدّ شوره محتوی «ایمیونوتوکسیگنت» و «نوروتوکسیگنت» هستند که عملکردی شبیه سولفید دارند و به همین دلیل اگر بلعیده شوند می توانند باعث بروز نقص در ارگان های حیاتی بدن شوند.
طبیعی است که تماس این مواد با پوست سر هم – به ویژه پوست سری که به واسطه شوره شدید ملتهب شده است – می تواند حدّاقلّی از جذب آنها به داخل بدن را به دنبال داشته باشد.
علاوه بر این ها، شامپوهای ضدّ شوره معمولاً حاوی موادّ سرطان زایی از جمله PVP و فرمالدیید(HCHO) هم هستند.
دیدگاه منطقی طبّ سنّتی به مساله شوره سر
در طبّ سنّتی به مساله شوره سر به عنوان مشکلی بیرونی نگاه نمی شود. شاید مهمترین دلیل توانایی روش های طبّ سنّتی در درمان شوره سر هم همین تفاوت دیدگاه باشد.
در طبّ سنّتی، شوره سر – به مانند بسیاری دیگر از مشکلات پوستی از جمله کهیر، اگزما، جوش غرور و … – حاصل عدم تعادل در کارکرد کبد و عدم توانایی این عضو حیاتی برای تجزیه تحلیل و دفع موادّ نامطلوب و اضافی بدن از راه های معمول و منطقی است.
به این ترتیب، این موادّ دفعی انباشته شده، برای خروج از بدن به سمت راه های غیر معمول سوق داده می شوند. یکی از راه های جایگزین در این موارد، پوست است که بسته به نوع مادّه دفعی، بروز مشکلات مختلفی از جمله همین شوره سر در آن مورد انتظار خواهد بود.
بنابراین، شوره سر یک مادّه دفعی بدن است که کبد به هر دلیل نتوانسته است آن را به روش معمول بیرون بریزد و به همین جهت متوسّل به یک راه غیر عادّی – یعنی دفع مادّه از راه پوست سر – شده است. اساس تمام روش های پیشگیرانه و درمانی طبّ قدیم برای درمان شوره سر همین تیوری ساده است.
پس تکلیف این قارچ ها چه می شود؟
شاید بپرسید که با این حساب، کشفیات تقریباً قاطع دانشمندان در مورد نقش قارچ هایی که روی پوست سر زندگی می کنند چگونه توجیه می شود؟
پاسخ این سوال ساده است و در ابتدای بحث به آن اشاره شد. اگر این قارچ ها را به عنوان علّت ایجاد شوره سر بپذیریم تکلیف این همه آدم که این قارچ ها را دارند ولی شوره سر ندارند چه می شود؟ بنابراین باید پذیرفت که نقش این قارچ ها حدّاکثر به عنوان یک عامل فرعی قابل پذیرش است؛ به این معنا که اگر به واسطه مشکلات کبدی، در پوست سر زمینه مساعد فراهم آید این قارچ ها هم اعمال شیطنت آمیز خود را شروع می کنند و اگر مشکل اصلی برطرف شود، این قارچ ها هم سر جای خود خواهند نشست!
با این دیدگاه، عملاً تناقضی بین نظریات طبّ قدیم و جدید به وجود نمی آید. اگر چه بنده اعتقاد و اصرار به ضرورت همیشگی تطابق نظرات طبّ جدید و قدیم ندارم. یک نکته جالب هم این است که بعضی از مسایلی که به عنوان عامل زمینه ساز فعّالیت قارچها ذکر شد؛ مشکلاتی هستند که باعث ایجاد مشکل در کارکرد کبد یا نتیجه آن هستند(ازجمله کم خوابی، تغذیه نامناسب، آلرژی ها و ….)
اصول درمانی شوره سر به شیوه طبّ سنّتی
چنانکه گفتیم هدف گیری اصلی در درمان شوره سر، اصلاح کارکرد کبد است و نه محو سریع شوره ها تا به این ترتیب یک درمان ماندگار برای بیمار فراهم شود؛ بنابراین:
۱- حتماً و حتماً و حتماً اگر یبوست دارید آن را درمان کنید. درمان یبوست گاهی به تنهایی برای درمان شوره سر کفایت می کند. در این بین مصرف خاکشی با توجّه به اثر بسیار خوبی که در فعّال سازی کبد دارد مطلوب است؛ به این ترتیب که روزی ۲-۱ بار و هر بار یک قاشق مربّاخوری خاکشی را در یک استکان آب جوش به اندازه ۵-۴ قُل به آرامی جوشانده و میل کنید.
۲- از مصرف هرگونه موادّ غذایی که باعث اختلال عملکرد کبد می شود پرهیز کنید. در این میان به ویژه بر انواع فست فودها و غذاهای آماده، سرخ کردنی ها و غذاهای چرب، غذاهای تند و پرادویه، آجیل های بوداده، انواع نوشابه ها، شیرینی ها و شکلات های مصنوعی، قند و شکر، سس های کارخانه ای و …. تاکید می کنم.
سعی کنید مصرف غذاهای خام و گیاهی را نسبت به غذاهای پخته و حیوانی، افزایش دهید.افزایش سهم مصرف غذاهای گیاهی – به ویژه غذاهای خام گیاهی – تاثیری بسیار عالی در افزایش کارکرد کبد خواهد داشت.
۳- با نظر پزشک معالج خود و در صورتی که نیاز به حجامت دارید؛ حتماً آن را انجام دهید. این کار به ویژه در بیمارانی که خارش و التهاب سر شدید دارند توصیه می شود. تقریبا تمام مبتلایان به شوره سر از انجام حجامت سود خواهند برد.
بهترین حجامت برای درمان شوره سر، حجامت عام است که بهتر است تا سه دوره به صورت ماهیانه تکرار شود.
۴- برای چند ماه از داروهای فعّال کننده کبد استفاده کنید. راحت ترین و عمومی ترین راه برای این کار آن است که عرق کاسنی و شاهتره را به مقدار مساوی مخلوط و روزی ۳-۲ استکان میل کنید. با افزودن خاکشی به این ترکیب، می توانید اثر آن را افزایش دهید.
سایر داروها را با مشورت با پزشک مجرّب فرا بگیرید.
با توجه به این که بر اساس منطق طب سنتی، در اکثر موارد، شوره سر نوعی سوءمزاج گرم محسوب می شود، در قاطبه بیماران باید مصرف غذاها و داروهای خنکی یا خنکی بخش افزایش یابد و مصرف غذاها و داروهای گرمی یا گرمی بخش کاهش پیدا کند.
نکته: ترکیب عرق کاسنی و شاهتره، دارویی است که تقریبا به همه افراد با همه مزاج ها می سازد و چشم بسته می توان آن را به همه مبتلایان به شوره سر تجویز کرد.
۵- شاید کمتر چیزی به اندازه استرس، کارکرد کبد را تحت تاثیر قرار دهد. لذا همزمان با درمان شوره سر به فکر ایجاد آرامش روانی برای خود نیز باشید.
6- انجام حدّاقل ورزش روزانه با بهبود عملکرد کبد و خونرسانی به پوست سر در بهبود شوره نقش موثّری خواهد داشت.
7- سعی کنید حتّی المقدور از صابون های طبیعی و سنّتی برای شستشوی سر استفاده کنید.
8- مصرف جوانه گندم – به صورت تازه یا پودر شده – هم به همه بیماران توصیه می شود.
درمان های موضعی و خانگی برای رفع شوره سر
با انجام اقدامات فوق الذّکر معمولاً شوره سر به طور ریشه ای درمان خواهد شد؛ امّا از آنجا که اغلب بیماران ترجیح می دهند هر چه سریع تر، ظاهر ناخوشایند موها و خارش آنها را درمان کنند چند راه ساده و در عین حال موثّر برای درمان سریع این مشکلات پیشنهاد می کنیم:
۱- یک قاشق مربّاخوری حنا را در نصف استکان روغن زیتون تصفیه نشده حل کرده؛ هفته ای یکی دو بار آن را کاملا روی پوست سر ماساژ دهید و روی آن را با پلاستیک پوشانده بعد از ۵-۴ ساعت دوش بگیرید. با توجّه به مخلوط شدن حنا با روغن می توانید مطمین باشید که این کار باعث تغییر رنگ موهای شما نخواهد شد.
۲- انواع موادّ اسیدی طبیعی می توانند شوره سر را از بین ببرند. ساده ترین راه آن است که برای مدّتی، یک ساعت قبل از استحمام، بن موها را با سرکه(به تنهایی یا با کمی آب) یا آبغوره (و به خصوص لِرت آبغوره یعنی همان مادّه لزجی که در شیشه های آبغوره ته نشین می شود) ماساژ داده روی آن را با پلاستیک بپوشانید.
۳- یک قاشق غذاخوری آرد گندم و یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را در نصف استکان روغن زیتون تصفیه نشده حل کرده به همان شیوه فوق عمل کنید.
۴- دو قاشق غذاخوری آب پیاز، سفیده یک عدد تخم مرغ و دو سه قاشق غذاخوری روغن زیتون تصفیه نشده را با هم مخلوط نموده شب روی پوست سر مالیده صبح بشویید. این نسخه مشکل و بدبو! برای درمان شوره های مقاوم به درمان توصیه می شود و معمولاً در عرض چند شب، مشکل را حل می کند.
۵- اگر خارش و التهاب پوست سر زیاد است می توانید برای مدّتی از شستشوی سر با سدر بهره بگیرید. برای این کار هفته ای دو سبار، در حمام، کمی سدر را با آب داغ مخلط کرده روی پوست سر خود ماساژ داده بعد از 10 دقیقه بشوئید.
6- یک راه ساده و درعین حال موثر ان است که نیم سیر گل خطمی را با ۲ لیوان آب به آرامی حدود نیم ساعت بجوشانید و سپس صاف کنید. مایع باقیمانده را با شامپوی خود مخلوط کنید.(مهم نیست که از چه شامپویی استفاده می کنید.)
هر بار که حمام می روید شامپو را کاملاً تکان دهید تا با این آب مخلوط شود و سپس شامپو کنید. این کار علاوه بر نرم کردن موها اثر خوبی در کاهش شوره ها و خارش و التهاب آنها دارد. توجّه داشته باشید که عصاره گل خطمی حتما باید با شامپو مخلوط شود و در غیر این صورت خیلی سریع فاسد خواهد شد.
تاثیر بینظیر ماست در برطرف کردن شوره سر
مو هایتان را ماستی کنید:
ماست در کنار دنیایی از خواص برای برطرف کردن شوره سر هم درمانی عالی قلمداد می شود. راه و زمان درست اینطور است که ماست را با نوک انگشتانتان به کف سر مالیده و بعد از 10-15 دقیقه به خوبی آبکشی کنید و بعد از آن موهایتان را طبق روال طبیعی استحمام بشویید.
تاثیر چای روی برطرف کردن شوره سر
موهایتان را معطر کنید:
یک قاش چای خوری پودر و یا نوع تازه از بیخ شب بو و یا سبزیجاتی همچون ریحان و نعناع را در قوری حاوی یک لیوان آب جوش و یاچای بریزید و اجازه دهید تا خوب دم بکشد بعد از آنکه محلول سرد شد موهایتان را به آن اغشته و بعد از 15 دقیقه آبکشی کنید.
شوره سر از جمله مشکلات همیشگی برخی افرا است و انواع مختلف دارد ،با این راهکارها به شما تضمین میدهیم شوره های سرتان از بین میروند،حتی تغذیه شما هم روی شوره سرتان تاثیرگذار است.
شوره سر که معمولا با خارش سر و پوسته پوسته شدن آن همراه است، یکی از شایع ترین مشکلات پوستی است که می تواند هر فردی در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهد.
اگرچه دلایل اصلی ایجاد شوره سر همچنان نامعلوم است، اما راه های زیادی برای درمان و یا کاهش و یا جلوگیری از آن وجود دارد.
در این مطلب هشت راهکار برای کاهش شوره سر را بیان می کنیم.
اقداماتی که در ادامه می آیند می توانند به عنوان راهکارهای کمکی مدّ نظر قرار گیرند:
اگر پوست سر خارش زیادی داشت، هرگز آنرا با ناخن نخارانید چرا که این کار ممکن است باعث ایجاد عفونت گردد؛ برای این کار از نوک انگشتان خود برای این کار استفاده کنید.
روزهایی که هوا خیلی سرد است، باد شدید می وزد و یا آفتابی شدید است؛ اگر می خواهید برای مدت زمان طولانی در فضای آزاد باقی بمانید، کلاه نرم و راحتی به سر بگذارید.
مصرف رنگ مو و محصولات حالت دهنده مو به خصوص آنهایی که حاوی الکل هستند را به حدّاقل برسانید
شوره سر اختلالی است که اگر درمان نشود ریزش شدید مو و ایجاد ظاهری بد را به دنبال خواهد داشت. برای درمان آن و پیشگیری از ریزش موهایتان روش های این بخش عالی هستند.
بااین روش ها شوره سرتان را به طور کاملا طبییعی از بین ببرید.
دانه های سفید شوره موی سر زمانی که بر روی لباس ظاهر می شوند بسیار نا خوشایند و بد شکل به نظر می رسند و حس بدی را منتقل می کنند که افراد حاظرند هر راهی را برای خلاصی از آن امتحان کنند.
گاها شامپوهای ضد شوره موثر هستند اما بعضی اوقات کاری از دست آنها هم برنمی آید که اینجا باید به سراغ راه و روش درمان دیگری رفت که درادامه می خوانید.
۱- شامپوی مناسب مو
شامپویی را انتخاب کنید که حاوی روی (زینک) باشد. این را می توانید از برچسب ترکیبات روی شامپو متوجه شوید. روی دشمن سرسخت شوره ها است. خوشبختانه در حال حاضر انواعی از شامپوهای حاوی زینک در داروخانه ها وجود دارد. حتما دستور مصرف شامپو را بخوانید. معمولا لازم است شامپو را به موهای خود بزنید و پنج تا ده دقیقه آن را روی سر خود نگه دارید.
اگر این شامپو موثر نبود، می توانید شامپوی دیگری را امتحان کنید. شامپو های قوی تری برای درمان شوره وجود دارند که معمولا داروخانه ها در مرحله اول آن را به افراد توصیه نمی کنند. برای مثال شامپوهای دارویی وجود دارند که حاوی کتوکونازول هستند. این شامپوها معمولا برای درمان شوره های ناشی از عفونت های قارچی توصیه می شوند. البته بسته به درصد کتوکونازول موجود در شامپوها ممکن است تهیه آنها نیازمند نسخه پزشک باشد، زیرا این شامپوها در حقیقت یک نوع دارو هستند.
توجه کنید خیلی وقت ها برای رسیدن به تاثیرات واقعی شامپو چند روز زمان کافی نیست. خیلی از شامپو ها بعد از یک تا دو هفته تاثیر واقعی خود را نشان می دهند.
۲- آسپیرین
آسپیرین حاوی همان ترکیب فعالی است که در خیلی از شامپوهای دارویی وجود دارد، یعنی اسید سالسیلیک.
برای این کار دو عدد آسپیرین را به خوبی خرد کنید تا به صورت پودر درآید. بعد از مخلوط کردن آن با مقداری شامپو، آن را به موهای خود بزنید. بعد از یک تا دو دقیقه موهای خود را بشویید و برای بار دوم، موهای خود را با شامپو و بدون آسپیرین بشویید.
اسپری مو، موس ها، ژل ها و حتی نرم کننده ها و رنگ موها می توانند باعث شوره سر شوند،زیرا این مواد باعث خشکی پوست سر و پوسته پوسته شدن آن می شوند
۳- روغن درخت چای
روغن درخت چای می تواند به طور موثری شوره سر را کاهش دهد. همه چیزی که شما احتیاج دارید یک فنجان شامپوی مخلوط شده با قطره های روغن درخت چای است.
۴- جوش شیرین
موهای خود را خیس کنید و کمی جوش شیرین را به موهای خود بمالید. به آرامی موهای خود را چنگ بزنید، طوری که پوست سر کاملا با جوش شیرین تماس پیدا کند. سپس موهای خود را با آب بشویید. جوش شیرین در رفع قارچ هایی که ممکن است متهم اصلی ایجاد شوره سر باشند، جدا موثر است.
البته در روزهای اول ممکن است موهای شما خشک و بد شود. اما بعد از چند هفته پوست سر بهبود یافته و چربی های طبیعی را تولید می کند.
۵- سرکه سیب
سرکه سیب می تواند برای تنظیم pH پوست سر که علت بسیاری از شوره هاست، مفید باشد. سرکه سیب و آب را به میزان کاملا یکسان ترکیب کرده و آن را به ریشه موها اسپری کنید. برای پانزده دقیقه بگذارید محلول روی سر شما بماند. سپس آن را با آب بشویید.
۶- روغن نارگیل
روغن نارگیل برای مرطوب کردن پوسته خشک سر بسیار مفید است. این رطوبت باعث کاهش شوره سر می شود. پس سه قاشق چایخوری روغن نارگیل را به پوست سرتان بمالید و بگذارید برای حداقل یک ساعت بماند. سپس موهای خود را با یک شامپوی مناسب و آب بشویید.
۷- کم کردن استرس
استرس تمام سیستم بدن را به چالش می کشد. پس آسیب پذیری بدن از بیماری ها بیشتر خواهد شد، از جمله شوره سر. پس سعی کنید استرس را از خودتان دور کنید. نه فقط به خاطر شوره، به خاطر تمام خطراتی که استرس برای شما دارد.
۸- به موهای خود هر ماده آرایشی بهداشتی را نزنید.
اسپری های مو، موس ها، ژل ها و حتی نرم کننده ها و رنگ موها می توانند باعث شوره سر شوند. علت کاملا واضح است. این مواد باعث خشکی پوست سر و پوسته پوسته شدن آن می شوند. خیلی وقت ها هم شوره به دلیل واکنش های آلرژیکی پوست سر به این مواد آرایشی است.
لیمو
بهترین درمان برای خلاص شدن از شوره سر است می توان آن را در راه های مختلفی استفاده.یکی این است که لایه برداری میکند .در ۴-۵ فنجان آب به مدت ۱۵-۲۰ دقیقه ۳ تا ۴ عدد آب لیموترش را می ریزیم ۱۵ تا ۲۰ دقیقه می جوشانیم میگذاریم سرد شودبرای شستشوی موی سر یکبار در هفته استفاده میکنیم.
استفاده از آب لیمو تازه ماساژ آن را بر روی پوست سر قبل از رفتن به حمام موثر است اما مطمئن شوید که مو به طور کامل شسته شده و تمیز شده است آبلیمو شوره سررا از بین میبرد
۲- روغن نارگیل
روغن نارگیل بعنوان لطیف کننده وتغذیه مو خوب است ماساژ با روغن نارگیل برای از بین بردن شوره سر بسیار خوب است.زیاده از حد اینکاررا نکنید چون ریشه های مو شل میشوند
۳-ماست
ماست سالم و طبیعی چاره دیگری برای خلاص شدن از شوره سر است. بعنوان ماسک مو استفده کنید بعد از چند ساعت از روی مو کامل بشویئید تا از شر شوره سر خلاص شوید
۴- آلوئورا
آلوئورا کاملا بی ضرر است حتی اگر روزانه استفاده شود با ژل آلوئه ورا پوست سر را مالش دهید. -۱۵ دقیقه بعد بشویئئید هروز این کارراا نجام دهید
۵-سس مایونز یا تخم مرغ هر آنچه در دسترس است
هر یک از این دو را می توان به عنوان یک درمان طبیعی برای خلاص شدن از شوره سر استفاده کرد. پس از خیس کردن مو آن را خشک کنید.هنگامی که از تخم مرغ، استفاده میکنیم؛ ۲ قاشق غذاخوری آب را باید به ۲ عدد تخم مرغ اضافه کنیماین مخلوط را به موهای مرطوب بر روی پوست سر و به مدت ۱۵ دقیقه قرار دهید و خوب مالش دهید بعد از ۱۵ دقیقه با آب ولرم بشوئید
اینها چند راه حل برای خلاص شدن از شوره سر هستند. اما پیشگیری بهتر از درمان است.همیشه خوب یک رژیم غذایی مناسب، متعادل و مغذی برای جلوگیری از شوره سراست.
شوره سر و ۱۰ درمان خانگی برای رهایی از آن
شوره سر به پوست مرده سر که مرتب ریزش می کند، گفته می شود. شوره سر میان مو جمع می شود و روی شانه ها، صورت، ابرو و لباس سرازیر می شود.
دو نوع شوره سر وجود دارد:
شوره خشک و شوره مومی شکل.
شوره خشک باعث خارش می شود در این حالت پوسته های کوچک آزادانه در مو پراکنده می شوند اما شوره های مومی شکل، روی پوست سر می مانند.
• شوره سر می تواند بوسیله حوله، شانه و صابون سرایت کند.
• دلایل شوره سر ممکن است سوء تغذیه، کمبود روی، قارچ یا استفاده از صابون ها و شامپوهای دارای خاصیت قلیایی بالا باشند.
شوره سر می تواند بوسیله این درمان های خانگی از بین برود :
۱- مقداری پوست لیمو را در ظرف کوچکی محتوی روغن نارگیل خیس کنید. این ترکیب را به مدت ۸ الی ۱۰ روز نگهدارید و سپس آنرا صاف کرده و به موهایتان بمالید.
۲- قبل از خواب دو قاشق غذاخوری سرکه و شش قاشق غذاخوری آب داغ را ترکیب کنید. گلوله پنبه ای را داخل این ترکیب بیندازید و آنرا به پوست سر خود بمالید. صبح روز بعد، موی خود را بشویید.
۳- چند قطره سرکه را به مقداری آب چغندر اضافه کنید. آنرا روی پوست بمالید. ترکیب دیگر این است که چند قطره عصاره زنجبیل به آب چغندر اضافه کنید.
۴- روش موثر دیگر این است که دو قاشق غذاخوری از آب سیب تازه را به دو قاشق آب گرم اضافه کنید. این ترکیب را به پوست خود بمالید و بعد از ۱۰ الی ۱۵ دقیقه موهایتان را بشویید. این عمل را دو بار در هفته انجام دهید.
۵- روغن زیتون و روغن بادام را به نسبت مساوی ترکیب کنید و حدود ۵ دقیقه روی سر بگذارید. با اولین احساس سوزش، موهایتان را بشویید.
۶- شب دو قاشق غذاخوری از دانه شنبلیله را در آب، خیس کنید. صبح روز بعد این محلول را صاف و یکنواخت کنید. این محلول را به موهای سرتان بمالید. بعد از نیم ساعت سرتان را بشویید.
۷- بعد از شستن سرتان با شامپو، سرتان را با سرکه سیب بشویید.
۸- یک قاشق چایخوری آب لیموی تازه را بعد از شستن سر با شامپو، به عنوان نرم کننده استفاده کنید. به غیر از رفع شوره، در درخشندگی مو اثر زیادی دارد.
۹- شستن موها با پودر نخود سبز و دو بار در هفته می تواند شوره سر را از بین ببرد.
۱۰- دو قاشق غذاخوری آب را به دو تخم مرغ زده شده اضافه کنید. موهایتان را مرطوب کنید و این ترکیب را به موهایتان بمالید و بعد از ۱۵ دقیقه با آب ولرم بشویید.
6 نکته برای درمان سریع شوره سر
شوره سر شما ممکن است خفیف یا بسیار شدید باشد. بنابراین ممکن است، با رعایت چند نکته موفق به درمان شوره سر شوید. ولی در برخی مواقع، شوره سر میتواند نشانه یک مشکل اساسی باشد.
به گزارش آرمان، شوره سر شما ممکن است خفیف یا بسیار شدید باشد. بنابراین ممکن است، با رعایت چند نکته موفق به درمان شوره سر شوید. ولی در برخی مواقع، شوره سر میتواند نشانه یک مشکل اساسی باشد.
چگونه شوره سر را سریعا درمان کنیم
معمولا به پوست سر خود توجه نمیکنیم، مگر اینکه مشکلی داشته باشد. برای مثال وقتی که سر شوره میزند و دچار خارش و پوسته پوسته شدن ناشی از آن میشود، به محض ظاهر شدن این علائم، دلیلی میشود برای فکر کردن. در واقع تحقیقات اخیری که توسط بنیاد پوست انگلیس انجام شده است، نشان میدهد، یک سوم از مردم به دلیل مشکل شوره سر از حضور در اجتماع پرهیز میکنند. لذا متخصصان چند توصیه علمی برای نگهداری از موهایتان و سلامت نگهداشتن پوست سرتان دارند، تا شما در هر موقعیتی اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.
زمان بیشتری برای شامپو کردن بگذارید
کسانی هستند که چند روز به حمام نمیروند، اما به محض ظاهرشدن پوسته بر روی سر شان بیش از حد معمول برای حل این مساله دوش میگیرند. در موارد خفیف، یک قاعده برای خودتان بگذارید، به این معنا که درحالی که موهایتان را تمیز نگه میدارید، حواستان به حفظ تعادل پوست سرتان هم باشد. از شامپوی Anti-Dandruff استفاده کنید. در مواردی که شورهها بیشتر هستند، از شامپوهای DHS Zinc استفاده کنید.
این شامپوها سطح بالاتری از روی را شامل میشوند که، در کنترل مشکل شما بسیار خوب عمل میکنند. البته که تنها اینکه کف شامپو، زمان بیشتری روی سرشما بماند باعث درمان شوره سر شما نمیشود، اما کمک زیادی میکند. البته بسته به نوع پوست سر شخص برای افراد مختلف متفاوت است، اما هر نوعی که باشد اگر به دلیلی منظم شسته نشود، مانند اکستشن، بافت، استفاده از کلاه گیس (بهویژه بدون تمیز کردن پوسته سر) اغلب میتواند باعث شوره سر شود.
تمرین یوگا
شوره سر را به لیست طولانی از بیماریهایی که ما میتوانیم استرس را در ایجاد آنها مقصر بدانیم، اضافه کنید. طبق آخرین تحقیقات بودن در یک فضای ذهنی منفی میتواند باعث بدتر شدن بیماریهای پوستی شود، این قانون شامل مشکلات پوست سر هم میشود. کمک گرفتن از ورزش یک راه ثابت شده برای از بین بردن استرس شماست، تا شما را آرام کند. این کار همانطور که روی حالت شما تاثیر دارد بر روی شوره سر شما هم تاثیر دارد.
مراقب رژیم غذایی خود باشید
همانطور که خوردن غذاهای متعادل به تنهایی کمک نمیکند، تا شما وزن متعادلی داشته باشید و نیاز به ورزش کردن هم دارید. همچنین ورزش کردن میتواند به طرز شگفت انگیزی شما را در حفظ سلامت سر و موهایتان کمک کند.
در رژیم غذایی خود چربیهای بد بهویژه شکلات و لبنیات را کاهش دهید. مواد غدایی که چربی بیشتری دارند، شوره سر را هم تشدید میکنند. به رژیم غذایی خود استفاده از مواد غذایی که ویتامین B (کمبود آن باعث ایجاد شوره میشود) دارند و غذاهایی که چربیهای خوب دارند، مانند سبزیجات سبز رنگ، حبوبات و پروتئین، را اضافه کنید.
محیط زندگی خود را در نظر بگیرید
درحالی که شوره میتواند نتیجه خشکی پوست سر باشد، آب و هوای مرطوب هم میتواند باعث خراب شدن موی وسط سر شما شود، زیرا گرما و رطوبت باعث تعریق و درنهایت چرب شدن پوست شما میشود، که باعث میشود مو نیاز به شستشوی بیشتری داشته باشد. آن روی سکه هم این است که، زمستان و آب وهوای خشک باعث کم آبی بدن میشود، که استفاده از ماسکهای پوست سر مانند ماسک روغن زیتون میتواند به سادگی مشکلات کوچک پوست سر را حل کند.
پوست سرتان را ماساژ دهید
شاید شما بدانید که ماساژ صحیح چه محاسنی میتواند برای بدن شما داشته باشد. پوست سر شما نیز اگر از شوره آزرده باشد، میتواند از مزایای ماساژ بهره مند گردد. از روغنهای طبیعی مثل نارگیل، بادام وجوجوبا (درختچهای است که بومی برای بیابان سونورا است، و در موهاوی و باخا کالیفرنیا، بیابان آریزونا، کالیفرنیا، و مکزیک یافت میشود)، با قطره چکان یا قلموی رنگ مو مستقیما به پوست سرتان بزنید و به آرامی ماساژ دهید. این درمان آرامش بخش، به ازبین رفتن پوستههای سر و تسکین پوست سرتان کمک میکند. فقط مراقب باشید که پوست سرتان را خراش ندهید یا خیلی محکم ماساژ ندهید.
آزمایش خون بدهید
در برخی مواقع، شوره سر میتواند نشانه یک مشکل اساسی باشد. مانند کمبود ویتامین یا مشکل سیستم ایمنی. آخرین تحقیقات نشان میدهد که، شوره سر میتواند نشانه پسوریازیس پوست سر (بیماری پوستی مزمن خودایمنی است. این بیماری هنگامی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن سیگنالهای اشتباهی میفرستد.
این سیگنالها باعث افزایش سرعت چرخهٔ رشد سلولهای پوست میشود؛ یعنی افزایش بیش از حد سلولهای پوستی از میزان ریختن آنها. پسوریازیس مسری نیست) باشد. اگر شرایط بهتر نمیشود یا حتی بدتر میشود، شما باید با یک متخصص صحبت کنید تا بتواند یک تشخیص قطعی درباره شرایط شما داشته باشد. تجویز آزمایش خون توسط متخصص به دلیل اختلالات موجود، میتواند شما را در کشف علت این شورهها کمک کند.
مجموعه: داروهای گیاهی و طب سنتی
شوره سر در اثر جدا شدن سلول های خارجی پوست سر به وجود می آید
در اینجا 10 روش خانگی برای درمان شوره سر را می گوییم.
شوره سر
در پوست سر به طور طبیعی در اثر لایه لایه شدن لایه قدیمی، لایه های جدید جایگزین می شود و از سطح پوست به صورت سلول های مرده به بیرون ریخته می شوند.
هنگامی که تعداد سلول های مرده افزایش یابند و همراه با چربی و ترشحات دیگر پوست باشند، “شوره سر” را تشکیل می دهند.
شوره سر در اثر جدا شدن سلول های خارجی پوست سر به وجود می آید و با حمام رفتن منظم، استفاده از شامپوهای ضد شوره و استفاده از شامپوهای متنوع قابل کنترل است.
علل
شوره سر ممکن است بر اثر خشکی پوست سر به وجود آید، اما گاهی علت آن اگزما، پسوریازیس یا عفونت قارچی است.
جوش شیرین اثرات بسیار قوی روی شوره سر دارد. یک قاشق غذاخوری جوش شیرین را با یک فنجان آب مخلوط کرده و همانند شامپو از آن استفاده کنید
مصرف بی رویه مواد آرایشی مو و عدم رعایت نظافت مو مانند شامپو نزدن مرتب ، استفاده از شامپوی نامناسب، عدم شست وشوی کافی سر بعد از شامپو زدن و یا باقی ماندن بقایای صابون در پوست سر از عوامل دیگر موثر در بروز شوره سر است.
آسیب هایی که به پوست سر وارد می شوند، همچون سشوار زدن، فر بیش از حد، بابلیس، رنگ کردن و مش زدن از دیگر عوامل ایجاد شوره سر است.
کم شدن آب بدن و شانه زدن کم موهای سر نیز باعث بروز شوره می شوند.
درمان های خانگی
1- سرکه سیب: سرکه سیب و آب گرم را به طور مساوی مخلوط کنید. سپس آن را روی موهای خشک خود ریخته و ماساژ دهید. توجه داشته باشید که این محلول پوست سر شما را به طور کامل بپوشاند. پس از چند دقیقه موی خود را با آب شستشو دهید. این کار را هفته ای دو بار تکرار کنید.
اسیدیته سرکه سیب میزان PH پوست سر را تغییر می دهد در نتیجه رشد قارچ سر سخت می شود.
سرکه سیب و آب گرم برای درمان شوره سر مفید است
2- جوش شیرین: این ماده اثرات بسیار قوی و مثبتی را بر روی شوره سر دارد. یک قاشق غذاخوری جوش شیرین را با یک فنجان آب مخلوط کرده و همانند شامپو از آن استفاده کنید. طی مدت چند روز شاهد معجزه آن خواهید بود.
در یک روش دیگر هم می توانید پس از مرطوب کردن مو، مقداری جوش شیرین به موها بمالید. سپس با آب بشویید. جوش شیرین، قارچ های بیش فعال را که باعث ایجاد شوره سر می شوند کاهش می دهد. احتمالا در روزهای اول موها خشک می شود، اما پس از چند هفته، پوست سر شروع به تولید روغن طبیعی خواهد کرد که موها را نرم می کند.
جوش شیرین اثرات بسیار قوی و مثبتی را بر روی شوره سر دارد
3- شنبلیله: مواد مغذی موجود در شنبلیله رشد سالم موها را تشدید کرده و پوسته پوسته شدن سر را برای همیشه از بین می برد.
دو قاشق غذاخوری از دانه های شنبلیله را در آب به مدت یک شب خیس کنید. سپس دانه ها را از آب جدا کرده و آسیاب کنید.
ماده خمیری به دست آمده را به مدت 45 دقیقه به موی سر خود بزنید و بعد با شامپو بشویید.
مواد مغذی موجود در شنبلیله، پوسته پوسته شدن سر را برای همیشه از بین می برد
4- آسپیرین: آسپرین حاوی ماده ای فعال به نام اسید سالیسیلیک است که در اغلب شامپوهای مخصوص شوره وجود دارد. برای کنترل شوره سر، هر بار دو عدد آسپرین پودر شده را به شامپوی خود اضافه کنید و روی سر بمالید. مواد باید به مدت دو دقیقه روی موها بماند. سپس آن را با آب شست وشو دهید.
برای کنترل شوره سر، هر بار دو عدد آسپرین پودر شده را به شامپوی خود اضافه کنید
5- روغن نارگیل: این روغن به طور موثر شوره سر را درمان می کند. قبل از حمام سه تا پنج قاشق غذاخوری روغن نارگیل را به پوست سر بمالید و بگذارید به مدت یک ساعت بماند. سپس آن را با شامپو بشویید.
روغن نارگیل, به طور موثر شوره سر را درمان می کند
6- لیموترش: کافی است دو قاشق غذاخوری آبلیمو به پوست سر بمالید و با آب بشویید. سپس یک قاشق مرباخوری آب لیمو را با یک لیوان آب مخلوط کنید و موها را با آن بشویید. این روش را به طور روزانه تکرار کنید تا شوره سر از بین برود. اسیدیته لیمو کمک می کند تا در میزان PH پوست سر تعادل به وجود آید.
لیموترش برای درمان شوره سر مفید است
7- نمک: نمک برای از بین بردن شوره سر موثر است. کافی است پس از مالیدن کمی نمک به پوست سر، موهای خود را شامپو کنید.
نمک برای از بین بردن شوره سر موثر است.
8- آلوئه ورا: خاصیت خنک کننده آلوئه ورا، خارش پوست سر را از بین می برد. قبل از شامپو کردن مقداری آلوئه ورا به موهای خود بمالید.
خاصیت خنک کننده آلوئه ورا، خارش پوست سر را از بین می برد
9- سیر: خاصیت ضدقارچی سیر برای رفع باکتری های ایجادکننده شوره سر خیلی موثر است. کافی است چند حبه سیر را له کنید و به پوست سر بمالید. برای پیشگیری از بوی تند، سیر له شده را با کمی عسل مخلوط کنید و سپس به موها بمالید.
خاصیت ضدقارچی سیر برای رفع باکتری های ایجادکننده شوره سر خیلی موثر است
10- روغن زیتون: ماساژ مو با روغن زیتون قبل از خواب بسیار موثر است. بعد از مدتی موها را با شامپویی که همیشه استفاده می کنید شست وشو دهید.
ماساژ مو با روغن زیتون قبل از خواب بسیار موثر است